Klasszikus beltéri ajtó

az örökzöld és ellenállhatatlan elegancia

A klasszikus stílusjegyekkel bíró bútorokkal, dísztárgyakkal ékesített belterek több szempontból is különlegesnek bizonyulnak, hiszen: soha nem mennek ki a divatból, kiváló minőségűek, a legtöbb példány remekül illeszkedik a modern stílusú lakberendezési igényekhez is. Egy tetszetős külcsínnel rendelkező klasszikus beltéri ajtó is magán hordozhatja azokat a jellemvonásokat, amelyeket egy klasszikus bútordarabtól, tárgytól elvárunk, így az ajtóktól elvárható funkcionalitás mellett egyedi hangulatot varázsolhat az otthonokba.

Több használati tárgyról, eszközről elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen nem sok érdekes információ van a birtokunkban mindezek kapcsán. Egyes objektumokról, pragmatikus tárgyakról úgy véljük, hogy természetesnek mondható a mindennapjainkban való jelenlétük, és nem sokat törődünk a különféle tárgyak történetével, pedig némelyiknek igen figyelemfelkeltő múltja van. A klasszikus beltéri ajtó amellett, hogy nagyban hozzájárul az otthonok biztonságához és kényelméhez, még elragadóvá is formálja a belső tereket.

A klasszikus beltéri ajtó főbb jellemvonásai:

 • letisztult formavilággal rendelkeznek

 • szinte minden helyiséget csodálatossá, ellenállhatatlanná, elegánssá tesz

 • a hagyományos vonásokat magában hordozó ajtótípusok leginkább nemes faanyagokból készülnek (tölgyből, cseresznyéből, dióból)

 • különlegessége, egyedisége, magával ragadó eleganciája dísztokokkal jobban kihangsúlyozhatóvá válik

 • megidézik számunkra a polgári lakások elbűvölő, örökzöld eleganciáját

 • az otthon dizájnját többé nem fogja befolyásolni a trendek világa, hiszen a klasszikus beltéri ajtó örök sláger marad a stílus világában

 • ezek a kifinomult ajtótípusok a korszerű, modern lakásokban is ideális választásnak bizonyulnak – popularitásuk igen beszédes a háztulajdonosok körében, főként a fehér színű, (két)kazettás klasszikus beltéri ajtó nyerte el sokak tetszését.

Ahány ház, annyi… ajtóstílus

Hangoztathatnánk e régi, kissé átöltöztetett szólásunkat az ajtókra vonatkoztatva. Napjainkban egyre többen kedvelik az üvegezett küllemű ajtópéldányokat, ahogy a felsorolásokban említett fehér színű, akár többkazettás nyílászárókat egyaránt. Azonban az álomház kialakításához több választék is a rendelkezésünkre áll, és ezen belül a klasszikus beltéri ajtó paletta sem kivétel. A lemezelt ajtók olyan széles kialakítási teret biztosítanak a belterek számára, hogy a megvalósításuknak már tényleg csak a képzelet szabhat határt – ez főként abban az esetben fontos tényező, ha egyedi megoldásokon töprengünk.

Természetesen a tetszetős külcsín mellett egyéb szempontoknak is érvényesülni kell, példaképpen egy ajtóval szemben kitétnek minősülhet: a tömörerős szerkezet megléte, az időtállóság, a strapabíróság, a biztonság – hiszen egy kisgyerekes családban nem biztos, hogy az üvegezett ajtók minősülnek a legideálisabb választásnak biztonságkérdés szempontjából. Mindemellett pedig szükséges, hogy több méretben és kialakításban (például: kazettás, üveghelyes, íves) beszerezhetők legyenek a beltéri nyílászárók, melyeket könnyedén a ház méreteihez, stílusához lehet igazítani.

A fentiek mellett nem hanyagolható el a minőség sem, hiszen az emberek nagytöbbsége a klasszikus beltéri ajtó „klasszikus” jelzője alapján eleve a minőségre és az időtállóságra gondol.

Miért fontos ajtók minőségére is hangsúlyt fektetnünk?

 • amennyiben egy kevésbé hatékony, alacsony minőségű üvegezett nyílászáró mellett döntünk, érdemes arra is gondolnunk, hogy mindezzel a villanyszámlánk, akár 25 százalékkal is többe fog kerülni

 • ha az üvegezett nyílászárókat dupla üvegezésű, szigetelt üvegekre cseréljük, mindezt légzáró keretekkel ellátva (érdemes ilyenkor figyelni az Energy Star besorolást is), akár 15 százalékot is spórolhatunk az energiaszámlánkon

 • mivel a statisztikai adatok alapján a betörők egyharmad része a bejárati ajtót választja behatolásuk során, az alacsony színvonalú, régi, üreges ajtókat könnyűszerrel berúgják

 • a modern ajtók több szempontból is továbbfejlesztett példánynak bizonyulnak, hiszen nézzük példaként: az erős zárakat, az edzett üvegeket, a tömör fát és a fémet.

Mivel az ajtók a remény és az új lehetőségek szimbólumaiként szerepelnek ne mondjunk le a beltér harmóniájáért jelentős mértékben felelős nyílászárók alapos körültekintést igénylő kiválasztásáról. Amennyiben a klasszikus beltéri ajtó mellett döntünk, a retro és vintage stílusok mellett a modern lakberendezésbe is új színt vihetünk. A természetes színek, a nemes anyagok, az időtállóság és az esztétikus megjelenés megunhatatlanul és visszavonhatatlanul sikkesnek bizonyulnak.

A klasszikus nyílászárók esetében használt nemesanyagok – cseresznye, tölgy, kertidió –, valamint a különféle technikák egymással való ötvözése utat, azaz ajtót nyitnak a klasszikus beltéri ajtó modern megvalósításához, hogy a végeredmény az ellenállhatatlanul szépséges letisztult elegancia legyen.

 

 
Share this story
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on pinterest