Műanyag bejárati ajtók legjobb érvei és szakszerű rendelésük

műanyag bejárati ajtó

Napjainkban a műanyag profilból készült bejárati ajtók, erkélyajtók fokozottan visszanyerik a piaci pozíciójukat a fa és alumínium szerkezetekkel szemben. A műanyag bejárati ajtókat erkélyekre, lakó- és közösségi terekre, valamint bejárati ajtókként építik be. A kívánt beépítési hely megválasztásával és a beépítési ajánlások betartásával (szerkezet, üvegezés, stb) a műanyag bejárati ajtók kényelmesek, megbízhatóak és tartósak.

A következőkben megbeszéljük, azokat a tényezőket, amelyeket az ügyfelek a műanyag bejárati ajtók kiválasztásakor vezérelnek.

A műanyag bejárati ajtó megtervezése

A modern műanyag bejárati ajtók egyszerűen vannak elrendezve. A szerkezet alapjai egy műanyag profil, amelyből a keret (ajtókeret) és a szárny (az ajtólap alapja) készül. A műanyag ajtókeretnek a lehető legmerevebbnek és legerősebbnek kell lennie – nemcsak a kezelés kényelme, hanem a törésállóság is ettől függ.

A műanyag bejárati ajtók kitöltésére különféle kiviteleket használnak. A leggyakrabban 2 vagy 3 rétegű üvegezéseket vagy szendvicspaneleket használnak vagy ezeknek a kombinálását.

Az XPS szendvics alapú, dekoratív HPL bevonattal ellátott díszpanelek is beépíthetők (lásd a korábbi cikkünkbe: https://tudorhouse.hu/premium-muanyag-bejarati-ajtopanelek/). Az ilyen panelek súlya természetesen könnyebb, mint az üvegeké így a pántok terhelése minimálisra csökkenthető. Azt hozzá kell tenni, hogy az XPS alapú és egyben nagy sűrűségű dekoratív bevonattal ellátott betétek stílusosabb és modernebb hatást keltenek.    

A műanyag bejárati ajtók típusai a következők

műanyag bejárati ajtó

A műanyag bejárati ajtók a következőkre oszthatók:

 • műanyag erkélyajtók (ha jobban belegondolunk akkor valójában ez egy nagyított ablakszárny, amelyet ajtólapként használnak, szabványos keretben);
 • a beltéri műanyag bejárati ajtó könnyű szerkezetek, amelyek jó hangszigetelést biztosítanak;
 • a műanyag bejárati ajtók nehezebbek és masszívabbak, ami a hangszigeteléssel együtt a leghatékonyabb hőmegőrzést garantálja;

Az utolsó típus a legnehezebb telepíteni. De a legmagasabb teljesítménymutatókkal is rendelkezik, beleértve a zárás és a törésállóság megbízhatóságát (ha kiváló minőségű tartozékokat választ).

Attól függ, hogy a bemeneti csoport struktúrája hová kerül beépítésre és hogyan fogják használni, így ennek megfelelően választhat nyitási lehetőségeket, amelyek lehetnek:

 • befele nyíló
 • kifele nyíló

Külön meg kell említeni a billenő-toló típusú műanyag ajtókat is egyúttal. Az ajtólapnak a nyílás síkjával párhuzamos mozgása lehetővé teszi a szabad hely megtakarítását, miközben megőrzi az ajtó szilárdságát és megbízhatóságát.

műanyag bejárati ajtó

A műanyag bejárati ajtókat előnyei

A műanyag bejárati ajtók általában a fából vagy alumínium profilból készült szerkezetek alternatívájaként tartják számon, amely sokkal kedvezőbb árban elérhetőek.

Plusz

A műanyag bejárati ajtók sok jó tulajdonsággal és előnyökkel rendelkeznek:

 • Első – a kialakítás modernnek és letisztultnak hatást kelt, jól harmonizál a legtöbb belső tér kialakításával. A laminált profil használata kiterjeszti a műanyag bejárati ajtók tervezésének a potenciálját, azaz a választékát;
 • Második – a műanyag bejárati ajtó profilon alapuló ajtók jó hangszigeteléssel rendelkeznek, amelyek különösen alacsony hangáteresztő képességgel 3 rétegű üvegezés használatakor fokozni lehet;
 • Harmadik – a szerkezet jól tömítettségét biztosítanak az ajtólapnak a kerethez való soros szorítása miatt;

A műanyag bejárati ajtót mindig megéri beépíteni, de még is mire kell ügyelnünk?

A műanyag bejárati ajtók kiválasztásakor mindenekelőtt ügyelni kell a profil típusának a tervezett üzemi terhelésekkel való kompatibilitására. Ez leginkább a bejárati ajtókra vonatkozik:

 • Általában a műanyag szerkezetek nagy és nehéz szárnyakkal vannak felszerelve;
 • Rendszeres nyitás és zárás esetén a bejárati ajtólap jelentős terhelésnek van kitéve, ami deformálódáshoz vezethet;
 • Ennek elkerülése érdekében csak az ajtóból kell szárnyakat választani és nem a világosabb ablakprofilból;
 • További előny a megerősített keret, amely képes kompenzálni a bejárati ajtó PVC-profiljának esetleges deformációját;

A teljes konfiguráció kiválasztásakor ügyeljen a kiegészítők kiválasztására is. A beltéri ajtókhoz elegendő egy görgős mechanizmus vagy egy tolózár, de a műanyag bejárati ajtókat megbízható zárral kell felszerelni.

Miért érdemes WDS műanyag bejárati ajtókat vásárolni: a legfontosabb előnyei

A bejárati vagy belső ajtó kialakítású WDS profilsor kétféle profilváltozatban kapható: 70 vagy 60 mm széles szárnyakkal. Mindkét lehetőségnek számos működési előnye van:

 • Az első – plusz egy „meleg” küszöb felszerelésének lehetősége, amely gumi és polimer hőszigetelő betéteket tartalmaz. A küszöb kompakt méretei és konfigurációja kényelmessé teszi az alkatrész használatát. A táguló profilra való beépítés lehetősége minimalizálja a fagyás kockázatát. Ennek az elemnek a választása csökkenti a hővezető képességet a műanyag bejárati ajtó alsó részén így megvédi a helyiséget a hőveszteségtől és a huzattól;
műanyag bejárati ajtó
 • A második – az esztétikus polimerből készült küszöb tömítés egy másik részlet, amely javítja a WDS műanyag bejárati ajtók hőteljesítményét. A tömítés az ajtószárnyakra van felszerelve, és hatékonyan működik belülről és kívülről történő nyitáskor is;
 • A harmadik fontos elem, amely lehetővé teszi a hőveszteség problémájának megoldását, a szélfogó. Ez a bonyolult belső szerkezetű polimer betét – WindStop – a préstérbe van beépítve és még erős front vagy oldalszél esetén sem engedi be kívülről a hideg levegőt a belső helyiségbe;
műanyag bejárati ajtó

A műanyag bejárati ajtók szerkezeti leírásait megtekintheti oldalunkon az alábbi linkre kattintva, mely által elkalauzoljuk Önt: https://tudorhouse.hu/product-category/muanyag-nyilaszarok-2/muanyag-bejarati-ajtok-muanyag-nyilaszarok-2/

A műanyag bejárati ajtóknak köszönhetően számos megrendelésünk fűződik Budapest, Tatabánya, Eger, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Miskolc, Szekszárd, Kaposvár, Veszprém, Debrecen, Nyíregyháza városokhoz.

Share this story
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on pinterest