Beltéri ajtóink szakszerű karbantartása

Miért van szükség a fa nyílászárók karbantartására, ápolására?

Az emberek otthonaikban azt szeretnék, hogy a fa nyílászáróik elég hosszú ideig megőrizzék természetes, eredeti pompás szépségüket. Az esetben kifejezetten érdemes rendszeres legalább hetente karbantartani. A fa nyílászárókat már nem kell folyamatosan újrafesteni. A kezelt fa pórusaiba is behatoló speciálisan erre a célra kifejlesztett védőanyagoknak és páratlan technológiai eljárásoknak köszönhetően a felületkezelés időtartama minden képzeletet felülmúl.

Az otthonunk ajtói folyamatosan használatban vannak, így ugyan úgy elhasználódik. Az ajtókat így folyamatos karbantartást igényel.

A legegyszerűbb, ha megmutatjuk, pontosan milyen praktikákkal tudja karbantartani!

A következő feladatunk beltéri ajtók esetében, hogy miként is tudjuk hatékonyabban karbantartani.

A beltéri ajtók tisztítása

belső ajtók alapvetően pár percnél több időt nem vesz igénybe, így hamar feltudjuk frissíteni ajtóinkat.

Érdemes heti egy alkalommal megtisztítanunk őket. Az ajtókat egy puha és szárazanyagú törlőkendővel érdemes letörölni. Ha esetleg valami festet vagy lakkozott, akkor érdemes bútorápolót alkalmazni a felületen.

Használhatunk akár mikroszálas anyagok is egyaránt

Az ajtók, ablakok tisztítására talán minden háztartásban ezt alkalmazzák, hogy eltávolítsák a felületi szennyeződéseket. Ellenben ha makacsabbak a szennyeződések, akkor kissé nedves szappanos vizes kendővel könnyen eltávolítható a szennyeződés, ezt követően puha kendővel érdemes áttörölni, majd bútorvédővel.

Új beltéri ajtó esetében mindenféleképpen érdemes ellenőrizni az adott tisztítószer hatását

Ha nem ismeri az adott beltéri ajtót, akkor magától az ajtó felületétől függ, hogy a tisztítószer pontosan miként reagál a felületre. Mindenféleképpen egy kis részén próbálja ki a tisztításra szánt szert, mielőtt nagyobb felületet használ.

Régebbi beltéri ajtók ápolása és szakszerű tisztítása

A már meglévő kicsit régebbi ajtót szeretné feldobni, akkor többnél több megoldás született ezekre a problémákra.

Az előzőekben említett megfelelő tisztítás után, mindenféleképpen törölje szárazra az adott felületet és érdemes használni a fa fajtájának megfelelő méhviaszos ápolószert, továbbá erre a célra ajánlatos olajt, melyet erre a feladatra fejlesztettek ki.

A felületre a méhviasz kerüljön fel utolsó sorban, mivel egy igen vékony viaszos réteget képez a felületen, amely lepergeti a folyadékot és akár más szennyeződést.

Utolsó sorban a zár és a zsanérok ellenőrzése

A folyamatos használat révén érdemes az ajtó zárszerkezetét és zsanérjait ellenőrizni, hogy a belső nyílászárók megfelelően működnek-e.

A zsanérokat esetében túl nagy karbantartást nem igényel, mivel ránézésre látszik, ha valami deformitás látszódik rajta. Az ajtólapot egyszerű kis mozdulattal megmozgatjuk. Ha esetleg nyikorog vagy szorulna, akkor érdemes kifejezetten erre a célra rendelkezésre álló kenőzsírral vagy olajjal lekezelni. Régebbi ajtóknál elég, ha egyszerűen leemeljük és belül is lekezeljük, majd visszahelyezzük az ajtót.

Share this story
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on pinterest