A beltéri ajtó kiválasztása

A beltéri ajtók kiválasztásához kérhetünk segítséget egy professzionális tervezőtől, belsőépítésztől. Esetleg tippeket adhatnak online áruházak katalógusai. A mai legnépszerűbb lakberendezési irányzatok – hi-tech, modern, klasszikus. Ezekhez igazodva a beltéri ajtó gyártók olyan modellekkel állnak elő, amelyek akár több stílushoz is illenek.


A klasszikus stílusú modelleket választhatjuk beépített üveggel vagy anélkül. Jellemzői – fehér vagy meleg barna színek, túlsúlyban szabályos alakú arányos geometriai minták. Több esetben aranyszínű díszítő elemek használata. A matt üveg leggyakoribb mintája – egyenes vagy ferde rács.


A modern stílust az egyszerűség, a praktikum és az ergonómia kombinációja, teszi felismerhetővé. Gyakran díszítésként sima matt üvegbetéteket használnak, azonos vagy eltérő szélességű vízszintes, függőleges vagy ferde csíkok formájában. Jellegzetes színek: fehér, elefántcsont és természetes fa színek, de találkozhatunk szürke és gazdag sötétbarna palettával is.


A hi-tech stílusú beltéri ajtók a minimalizmus jegyében készülnek, díszítő elemek, és gyakran, beleépítet üvegpanelek nélkül. Maximum, amit ez az irány megenged, könnyű, letisztult, geometriai minta. Színskálájuk világos – fehér, bézs, elefántcsont.Szín választása

 

A fent leírt tervezési irányok mindegyikében a lakás tulajdonosának döntenie kell az ajtók színéről. Nem szabad elfelejteni, hogy valójában mindegyik ajtónak egyszerre két szomszédos térhez kell illenie.

Egy tapasztalt belsőépítész tanácsa: válassza az ajtókat utolsó sorban, amikor a felújításnak vége, és a lakás berendezése és kiválasztásra került. A meglévő összhang segít képet kapni arról, hogy mely modell harmonikusan illeszkedik a meglévő környezetbe.


A beltéri ajtó választásának szempontjai:

  • a padló színéhez (leggyakoribb megoldás)
  • a padló szegélyének színéhez (ebben az esetben széles, mutatós szegélyt kell választani)
  • a lakástextilekhez (sötétítő, kárpitozott bútorok)
  • a falak színéhez igazodva


Eredetinek tűnik az a megoldás ahol a falak és a beltéri ajtók kontrasztos színkombinációval vannak megoldva. Viszont ebben az esetben nagyon óvatosan kell megválasztani a színeket, hogy a két ellentétes szín kiegészítse egymást, és ne ellentmondásba kerüljenek egymással. A Tudor House Kft munkatársai örömmel segítenek Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb beltéri ajtókat, melyek sok éven át tökéletes szolgálatot tesznek az otthonukban vagy irodájukban, elégedettséget okozva tulajdonosuknak.